Textos, Apunts, Activitats, Notícies, Links, Fòrum.
MENÚ
Notícies

Inici

Textos

Apunts

Activitats

Notícies

Links

Fòrum

 

 

EVOLUCIÓ CONTRA CREACIÓ


El Periódico 18/9/05

JOSÉ MANUEL Sánchez Ron
Membre de la Real Academia Española i catedràtic d'Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Madrid.

Charles Darwin va donar a conèixer la seva teoria de l'evolució el 1859, en un llibre que des d'aleshores forma part de les obres més importants de la cultura universal: On the Origin of Species. Menys d'un any després, un bisbe de mal record va intentar menysprear la nova teoria amb unes vergonyoses paraules: "Voldria preguntar al professor Huxley... sobre la seva creença que procedeix d'un mico. ¿Aquesta ascendència prové del costat del seu avi o del de la seva àvia?" Paraules a les quals el mateix Thomas Huxley, distingit biòleg, va contestar amb la dignitat que ell mateix, Darwin i la ciència es mereixien: "No tindria cap vergonya d'haver sorgit d'un origen com aquest; però sí que m'avergonyiria procedir d'algú que prostitueix els dons de la cultura i l'elo- qüència al servei dels prejudicis i la falsedat".

Fa, doncs, gairebé 150 anys que disposem d'un dels instruments científics que més bé, i amb més èxit, ens han ajudat en la tasca de conèixer quins van ser els nostres orígens. I el mateix temps ha passat des que la idea de l'evolució de les espècies que poblen la Terra (entre les quals, agradi o no agradi, figura l'espècie humana) ha estat atacada per motius en els quals les creences religioses ocupen un lloc preferent.

Els Estats Units, la nació més poderosa del planeta, líder en l'avanç de la ciència, s'ha distingit a l'hora de lluitar en contra de la teoria de l'evolució. A començaments de la dècada del 1920, diversos estats van prohibir l'ensenyament de l'evolució, decisió que va ser anul.lada, per anticonstitucional, el 1968 pel Tribunal Suprem. Poc després, no obstant, la dècada de 1970, Arkansas i Louisiana van introduir una norma que exigia que s'havia de dedicar el mateix temps als col.legis a ensenyar una interpretació literal del Gènesi, és a dir, al creacionisme, que a l'evolució (novament, aquesta norma va ser revocada pel Tribunal Suprem, el 1987). Però la història no es va aturar aquí: el 1999, el Consell Escolar de Kansas va aprovar eliminar l'evolució, així com la teoria del Big Bang, dels programes científics de l'Estat. No se'n prohibia l'ensenyament, però sí que el tema s'inclogués als exàmens que es realitzessin a tot l'Estat.

FA UNS DIES, a primers d'agost, el president nord-americà, George Bush, ha tornat a la càrrega, aquesta vegada utilitzant una vella tàctica, la d'utilitzar altres paraules: en lloc de creacionisme, ara es parla de "disseny intel.ligent" (algú --un Déu-- devia dissenyar la vida, i en particular la humana). Concretament, el que ha fet és manifestar que s'hauria de tractar del "disseny intel.ligent" al mateix temps que de l'evolució quan s'ensenya als estudiants sobre la creació de la vida. "Crec --va dir-- que part de l'educació és exposar a la gent diferents escoles de pensament".

"Exposar a la gent diferents escoles de pensament". Pot sonar bonic, fins i tot democràtic, però amaga fal.làcies evidents: en ares a un principi pluralista com aquest, ¿hem d'ensenyar els principis de la democràcia juntament amb els de la tirania?, ¿dedicar el mateix temps a l'alquímia que a la química, a la física d'Aristòtil que a la d'Einstein?, ¿introduir els joves en els principis de la màgia al mateix temps que ens esforcem a ensenyar-los els fonaments de la ciència? S'obliden, per una altra part, els que argumenten com el senyor George Bush, d'un detall important: fins a la data l'ensenyament de la religió --és a dir, del creacionisme o del disseny intel.ligent-- ha ocupat molt més espai i temps en els programes d'estudi que la idea o teoria de l'evolució. Qui necessita més ajuda no és l'ensenyament de les religions, que compten amb tota mena d'instruments de promoció, dins i fora de l'escola, sinó l'evolucionisme. Hi ha un altre argument, que gairebé és vergonyós recordar: el creacionisme, el disseny intel.ligent, pot consolar la nostra existència (una cosa perfectament comprensible), però no ha explicat mai res. Ens protegeix davant del desemparament d'una existència de la qual desconeixem l'origen i el sentit, encara que de cap manera il.lumina el nostre enteniment, la facultat que tant valora la nostra espècie.

Contràriament, la idea de l'evolució, ja sigui a la manera de Darwin o en altres versions, no ho explica tot, per descomptat, però sí que explica moltes coses, i cada vegada més.

EN REALITAT, el senyor Bush no és sinó la punta més notòria d'un enorme iceberg que integren institucions com The Discovery Institute, fundat el 1991 per un alt funcionari de l'Administració de Reagan. El disseny intel.ligent s'ha convertit en una part tan important de les activitats d'aquest institut que ha creat una divisió, el Centre per a la Renovació de la Ciència i la Cultura, que dedica tot el seu temps a aquesta causa. La seva tàctica ha estat resumida amb aquestes paraules: "Utilitzar el disseny intel.ligent com un instrument per combatre l'evolució i així promoure una agenda politicoreligiosa conservadora".

En ocasió de la mort de Kirthely Mather, que havia testificat a favor de l'evolució en un judici que es va celebrar l'any 1925 a Tennessee contra un professor d'institut, John Scopes, que va ser condemnat per ensenyar la teoria de l'evolució, el gran naturalista i divulgador científic Stephen Jay Gould va escriure el 1983: "Quan penso que tornem a estar embrancats en la mateixa lluita per un dels conceptes més ben documentats, més convincents i excitants de tota la història, no sé si riure o plorar". Doncs això mateix, però 20 anys més després.

 




És permés el plagi total i/o parcial de la pŕgina web.
Els realitzadors d'aquesta únicament demanen que feu constar d'on heu extret el material que ens copieu, gràcies.
Per qualsevol dubte o suggerčncia, contacteu amb el Webmaster