Textos, Apunts, Activitats, Notícies, Links, Fòrum.
MENÚ
Notícies

Inici

Textos

Apunts

Activitats

Notícies

Links

Fòrum

 

 

Lévi-Strauss: "Demano respecte pel que ens envolta"

L'antropòleg afirma que el guardó de la Generalitat el fa sentir "una mica més jove"

CARLES PRATS
PARÍS

El guanyador del Premi Internacional Catalunya 2005 té dificultats per caminar i fa servir un bastó ben gruixut per desplaçar-se. La seva dona, que està al cas de tot en tot moment, no li treu la vista de sobre i li dóna un cop de mà quan el veu en dificultats. Tot i els seus 97 anys, el cervell del cèlebre etnòleg continua tan despert com sempre. Claude Lévi-Strauss té poca tirada per les entrevistes, però el guardó que li ha atorgat la Generalitat li dóna forces per marcar el ritme i no es deixa aclaparar pels periodistes que l'esperen a la Maison de la Catalogne.

El vell etnòleg expressa la seva gratitud a Catalunya per aquest premi "de tant prestigi" que l'ha "emocionat". Després d'afirmar que ja no té edat de rebre ni de donar distincions, perquè és massa vell per figurar en un jurat, diu que el guardó l'ha fet sentir "una mica més jove". I aquest sentiment l'anima a llançar aquest missatge: "Demano més respecte pel món i tot el que ens envolta".

Lévi-Strauss no coneix gaire bé Catalunya i tampoc visitarà el país per recollir el premi, ja que l'entrega se celebrarà el 13 de maig a la seu de l'Académie Française a París. De jove havia estat a la capital catalana, el 1935. Anys després va passar unes setmanes a Perpinyà, on va ser professor. Però el que més el va marcar va ser el viatge que va fer als 26 anys al Brasil. "Continuo molt lligat a aquell país, allà va començar la meva carrera". Una carrera que l'ha portat, per exemple, a rebre la Legió d'Honor francesa i a ser batejat com el pare de l'estructuralisme en les Ciències Socials.

L'etnòleg treu importància al seu llegat intel.lectual i rebutja que sigui un dels pensadors més influents del segle XX. "El que més ha patit l'estructuralisme és l'esforç, que no va durar gaires anys, per trobar-li una doctrina filosòfica i un missatge per als nostres contemporanis. El que els meus col.legues i jo hem intentat fer és molt modest i consisteix a introduir en les ciències de l'home una mica més de rigor i concentrar-nos en àrees on és possible fer-ho i que no són les més importants per a la filosofia, la metafísica o la política".

Lévi-Strauss va recórrer a la lingüística per estudiar els pobles. Va descobrir que aplicant les estructures del llenguatge a la cultura i els mites les diferències entre pobles s'esvaeixen. No obstant, considera que el món que ell va estudiar ja no és l'actual. "La població s'ha triplicat. La meva vida haurà coincidit amb el segle anterior i jo pertanyo a aquell altre segle".

 

CANVIS PROFUNDS

La vida ha fet un gran tomb: "Si avui volguéssim representar a la vitrina d'un museu com viu actualment un poble de Nova Guinea, hauríem de posar al costat dels estris tradicionals un sac de cafè i un Toyota. Cap museu pot representar estils de vida que han canviat tant".

Però malgrat aquests canvis i l'homogeneïtzació de les cultures a causa de la influència occidental, aquestes cultures encara conserven, assegura, "una mina d'informació que no ha estat recollida". Lévi-Strauss considera que hi ha molta feina a fer. "Si veiem una tendència a la uniformització és, potser, perquè som en part cecs i no ens en adonem que en aquest món monòton i homogeni comencen a sorgir altres diferències que ens sorprendran i seran la matèria de l'etnologia del futur".

L'espècie humana, assenyala, "només està de pas pel planeta" i una vegada extingida, amb prou feines quedarà cap rastre del seu pas per la Terra: "El món al nostre voltant -- explica-- és immens comparat amb la nostra pobra espècie. Per això, si formulés un desig per al segle actual seria que hi hagués més respecte pel món que ens envolta".


Noticia publicada a la pàgina 68 de l'edició de 3/31/2005 de El Periódico -

 




És permés el plagi total i/o parcial de la pŕgina web.
Els realitzadors d'aquesta únicament demanen que feu constar d'on heu extret el material que ens copieu, gràcies.
Per qualsevol dubte o suggerčncia, contacteu amb el Webmaster