Textos, Apunts, Activitats, Notícies, Links, Fòrum.
MENÚ
Textos

 

Un engany intel·ligent

Eudald CARBONELL

Si em punxen no em treuen sang; l'última és que ara la teoria de l'evolució li ha sortit un competidor potent. Tant de bo fos així tal i com va passar amb la física als començaments dels segle passat en què la física clàssica va ser substituïda per la quàntica; el món va fer un salt en el coneixement i en la tecnologia que no es coneixia des de la descoberta del foc.

Segons el que ara ens diuen, resulta que la nostra capacitat de conèixer està marcada a darrera instància per un ésser intel·ligent que la ha dissenyat.

Un nou déu que ens ha redimit des del començament i que ens ha fet a imatge i semblança, el que ens han estat explicant des de temps immemorials tots els xerraires de fira de les religions.

Així doncs, un nou intent per tornar a la religió aquest cop des de la pseudociència, l'esoterisme, l'idealisme de nous (vells) mecanismes explicatius de la realitat. Estarem ben fotuts si aquests embaucadors de tercera regional aconsegueixen que els humans ens tornem antievolucionistes.

Diuen que l'anomenat projecte intel·ligent és el responsable de la nostra diferenciació i que l'atzar no és el responsable dels que ha passat al planeta.

La primera pregunta que els faig és senzilla: qui ha fet al que ha concebut el projecte intel·ligent? La segona: per què si ha estat una voluntat sobrenatural o natural la que ens ha concebut hem hagut de passar per un procés evolutiu tan dilatat? Encara em queda una tercera qüestió, la més important; com és que encara no hem vist cap experiment que demostri la teoria del disseny intel·ligent?

La teoria de l'evolució, ho hem discutit amb molts col·legues, està plena d'experiments i constatacions científiques que encara no han pogut ser rebatudes. El resultat és que l'atzar és el mecanisme que decideix els fets emergents fins l'emergència de la nostra intel·ligència. I que la selecció natural actua amb assaigs i errors de manera que per arribar on estem hi ha hagut centenars de milers de milions d'extincions d'éssers vius.

L'evolució no està predeterminada per cap ésser intel·ligent, és un producte de l'espai temps i per tant de la naturalesa que s'expressa en aquestes dimensions. L'engany intel·ligent, el qual té el suport de conservadors i moralistes, representa un nou combat dels reaccionaris del planeta per justificar amb una ficció pseudocientífica la realitat que significa l'evolució com procés natural i el progrés com activitat activa de la humanitat sense cap direcció sobrenatural.

Ara, que Europa avança col·lectivament cap el laïcisme, sembla que els EEUU avancen cap a noves formes de religió que volen ser justificades des del pensament científic. Que aquests farsant sàpiguen que tindran al seu davant la ciència i els científics per evitar que els dogmes tornin a governar la nostra espècie.

La raó i el racionalisme formen la base estructural del progrés i del coneixement social i científic. La humanitat ha hagut de lluitar molt pagant un preu molt alt per construir coneixement i societats avançades. No hem de permetre que els subterfugis neoidealistes ens tornin a l'edat mitjana.

Els embaucadors dels neoidealisme ens hauran de contestar amb proves empíriques, sinó ho tenen molt difícil amb els humans que pensem. Aquest és un missatge d'espècie.

PUBLICAT AL DIARI "EL MUNDO", (Ed. CATALUNYA); 7 de SETEMBRE de 2005

 
>
És permés el plagi total i/o parcial de la pŕgina web.
Els realitzadors d'aquesta únicament demanen que feu constar d'on heu extret el material que ens copieu, gràcies.
Per qualsevol dubte o suggerčncia, contacteu amb el Webmaster