Textos, Apunts, Activitats, Notícies, Links, Fòrum.
MENÚ
Notícies

Inici

Textos

Apunts

Activitats

Notícies

Links

Fòrum

 

 

Científics dels EUA s'uneixen per defensar les teories de Darwin o Intenten frenar l'auge i l'impacte a les aules de la tesi del 'disseny intel.ligent'


Alumnes d'11 i 12 anys resen abans de començar les classes en un col.legi de Wisconsin (EUA). Foto: AP / JOHN MANIACI

Publicat a El Periódico: 12/4/04

 


IDOYA NOAIN
NOVA YORK

L'etern debat entre la ciència i la religió en el permeable món de l'educació s'aviva als Estats Units. Els últims a involucrar-s'hi activament han estat els científics del Centre Nacional per a l'Educació Científica i del Museu de Paleontologia de la Universitat de Berkeley, a Califòrnia, que han creat una pàgina web per guiar professors en l'ensenyament de la teoria de l'evolució (http://evolution.berkeley.edu/)

La decisió dels científics és una clara resposta a l'auge en aquell país de les tesis que qüestionen per motius religiosos i sense proves la teoria formulada per Charles Darwin. El poder dels grups que defensen aquestes tesis s'ha demostrat després que autoritats escolars de diversos estats hagin decidit incloure les tesis inspirades en creences en els programes educatius, malgrat que pràcticament la totalitat de la comunitat científica accepta la teoria de l'evolució.

POLÈMIQUES DECISIONS

A Ohio, per exemple, el Consell d'Educació va aprovar al març un pla per incloure en el pla d'estudis un conjunt de lliçons opcionals agrupades sota el títol Anàlisi crítica de l'evolució. A l'estat de Geòrgia, els tribunals estan debatent si és legal la decisió de les autoritats escolars d'incloure en els llibres de text una advertència que afirma: "L'evolució és una teoria, no un fet". I a Geòrgia s'ha proposat eliminar la paraula evolució de tot el sistema escolar.
"Ens vam adonar que realment necessitàvem posar més recursos en mans dels professors, i d'aquesta manera va sorgir la idea de fer servir internet", va explicar David Lindberg, director del departament de Biologia de Berkeley. La web s'ha creat amb una beca de gairebé 400.000 euros de la Fundació Nacional de Ciència, i l'Institut Mèdic Howard Hughes ha donat 310.000 euros més per a versions per a estudiants i ciutadans.

A més a més d'un curs bàsic sobre els mètodes científics i els mecanismes de l'evolució, la pàgina web també ofereix als professors respostes davant "les malinterpretacions" i els obstacles que poden trobar quan expliquin la teoria. Entre ells, per exemple, se cita la possibilitat que un estudiant pregunti a un mestre si "creu" en l'evolució. La resposta que suggereix la web és la següent: "No, accepto el fet que la Terra és molt antiga i que la vida ha canviat al llarg de milers de milions d'anys perquè això és el que les proves ens diuen. La ciència no es basa en creences, sinó en conclusions basades en proves".
Normalment, la tesi religiosa que més impacte havia tingut als EUA era la del creacionisme, que es guia pel que diu literalment el Gènesi i la Bíblia, i que afirma que Déu va crear tots els éssers vius. Tot i això, en aquests últims anys ha aconseguit un gran auge la tesi del "disseny intel.ligent", que defensa la teoria que només una intel.ligència superior desconeguda pot ser responsable de la creació de l'univers i d'organismes tan complexos.

El suport de diversos científics a aquesta tesi és el que els ha fet guanyar poder. I els seus defensors també han buscat el suport dels tribunals. En una petita localitat de Califòrnia, per exemple, un grup de famílies han demandat les autoritats locals perquè només inclouen la teoria de l'evolució en els seus ensenyaments. Els demandants denuncien que no es dóna als estudiants accés a "totes les cares.
És permés el plagi total i/o parcial de la pŕgina web.
Els realitzadors d'aquesta únicament demanen que feu constar d'on heu extret el material que ens copieu, gràcies.
Per qualsevol dubte o suggerčncia, contacteu amb el Webmaster