Textos, Apunts, Activitats, Notícies, Links, Fòrum.
MENÚ
Notícies

Inici

Textos

Apunts

Activitats

Notícies

Links

Fòrum

 

 

UN PENSADOR ESSENCIAL: Les anàlisis de Lévi-Strauss ens ajuden a conèixer-nos millor

DOLORS COMAS D'ARGEMIR
CATEDRÀTICA D'ANTROPOLOGIA DE LA UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI

Claude Lévi-Strauss deia en una entrevista molt recent: "Estem en un món al qual jo ja no pertanyo. Ja no és el meu".

Em va impressionar. Es negava a reconèixer, als seus 97 anys, que podia seguir fent aportacions a la interpretació de la nostra societat; ell, precisament, que al llarg de la seva obra ha tractat els universals de la cultura, així com (i no és en absolut contradictori) les diferències entre cultures, una qüestió que continua sent tan rellevant avui dia.

Per aquesta raó, m'ha alegrat molt la notícia de la concessió del Premi Internacional Catalunya. Perquè és una manera de dir-li a Lévi-Strauss que segueix formant part del nostre món, i de manera rellevant.
Com a antropòleg Lévi-Strauss ha fet importants contribucions a l'anàlisi del parentiu, de la mitologia i dels sistemes de pensar. Però, a més a més, ha influït profundament en la renovació de les ciències humanes des de la perspectiva de l'estructuralisme.

El seu llibre més conegut, Tristos tròpics (1955), relata les experiències que va viure en la seva estada amb els indis del Brasil i avui és una obra de referència tant antropològica com literària. Però n'hi ha molts més, com avui s'encarreguen de recollir àmpliament els mitjans de comunicació.

Em sedueix especialment El pensament salvatge (1962), on mostra la lògica de sistemes de pensament diferents de l'occidental, i ens fa sentir menys arrogants. I en els temps que corren no va malament rellegir el seu Raza e historia (1952), que és un text contra el racisme, on rebutja la suposada superioritat de la civilització occidental.

"Res s'assembla tant al pensament mític com la ideologia política", ens explica. ¿Què els sembla? Lévi-Strauss desmitifica els nostres propis mites i així ens fa pensar.

Ens ensenya molt sobre nosaltres a través de les seves anàlisis sobre els altres. Ens confronta amb la diferència cultural, els mecanismes de les relacions socials i les estructures inconscients. Ens dóna instruments per entendre i per respectar el nostre món. Només fa falta que els vulguem fer servir. No- més això.


Noticia publicada a la pàgina 68 de l'edició de 3/31/2005 de El Periódico


 




És permés el plagi total i/o parcial de la pŕgina web.
Els realitzadors d'aquesta únicament demanen que feu constar d'on heu extret el material que ens copieu, gràcies.
Per qualsevol dubte o suggerčncia, contacteu amb el Webmaster