Textos, Apunts, Activitats, Notícies, Links, Fòrum.
MENÚ
Notícies

Inici

Textos

Apunts

Activitats

Notícies

Links

Fòrum

 

 

Lévi-Strauss obté el Premi Internacional Catalunya

El jurat destaca que l'antropòleg francès és "l'últim gran pensador viu"

ALBERT GUASCH
BARCELONA

L'antropòleg francès Claude Lévi-Strauss ha estat guardonat amb el Premi Internacional Catalunya, dotat amb 80.000 euros i una escultura. La Generalitat, que concedeix cada any aquesta distinció amb l'objectiu de reconèixer la trajectòria d'una personalitat que ha contribuït al desenvolupament dels valors culturals, científics o humans, va destacar a través del president del jurat, Xavier Rubert de Ventós, que Lévi-Strauss, de 97 anys, és "l'últim gran pensador viu, que ha il.luminat i ha enlluernat el món amb les seves teories".

De manera excepcional, Pasqual Maragall es traslladarà el 13 de maig a París per fer entrega del premi al guanyador, "no només per la significació de la persona, sinó també per la seva edat", va dir el president. Ahir al migdia Maragall va tenir l'oportunitat de felicitar per telèfon Lévi-Strauss, a qui encara no coneix personalment.

L'antropòleg havia figurat com a finalista en gairebé totes les edicions. En aquesta ocasió, rivalitzava amb personalitats com Miguel Delibes, Carlos Fuentes, Clint Eastwood, Ingmar Bergman i Pina Bausch, entre altres. Al premi hi van concórrer 257 candidatures de 61 països.

IDEES INELUDIBLES
Rubert de Ventós va oferir ahir, després de revelar-se la identitat del guanyador, una lliçó professoral sobre el significat i la importància de l'antropòleg nascut a Brussel.les de pares francesos. Abans que res, va ressaltar que, com tots els grans pensadors, "ha obert vies de coneixement, i ho ha deixat tot massa clar. En conseqüència, genera la seva pròpia heterodòxia. Tot s'ha de definir a partir de les seves teories. És una referència absolutament insalvable".

Lévi-Strauss és el representant més venerat de l'estructuralisme, que analitza el sistema cultural en termes de relacions estructurals entre diversos elements. Els seus estudis, basats en l'organització social i el parentiu, el pensament salvatge, la prohibició de l'incest i els mites, van revolucionar l'etnologia contemporània i van donar un nou sentit a conceptes com raça, cultura i progrés.

Rubert de Ventós va precisar que els pensaments de Lévi-Strauss sobre l'escala "poden ajudar Catalunya a entendre's millor". I va admetre que al visitar l'antropòleg a París per comunicar-li la notícia del premi va sentir "una mica de por", donada la magnitud del personatge. Però el van fascinar, va dir, la naturalitat i la humilitat del pensador. Va subratllar també que la rellevància del guardonat, així com el d'anteriors edicions, engrandeix d'alguna manera el mateix premi. "Catalunya diu alguna cosa al reconèixer aquestes personalitats".


Noticia publicada a la pàgina 67 de l'edició de 3/31/2005 de El Periódico
És permés el plagi total i/o parcial de la pŕgina web.
Els realitzadors d'aquesta únicament demanen que feu constar d'on heu extret el material que ens copieu, gràcies.
Per qualsevol dubte o suggerčncia, contacteu amb el Webmaster