Textos, Apunts, Activitats, Notícies, Links, Fòrum.
MENÚ
Apunts

 


TRES HIPÒTESIS SOBRE L'ESPECIFICITAT HUMANA

Segons Darwin al llarg de l'evolució hi ha dues fases:

a.- Fase inorgànica: Actuen només les lleis físico-químiques de la matèria

b.- Fase orgànica: Actuen les lleis físico-químiques i les lleis biològiques

Per a Darwin no hi ha cap mena de diferència entre les lleis evolutives que regeixen la vida vegetal i la vida animal, ni entre l'home i la resta d'animals. En tots es compleixen les lleis de l'evolució de les espècies (selecció natural, lluita per la vida i supervivència del més fort), sense cap diferència.

Però en antropologia filosòfica per designar l'especificitat humana s'acostuma dir que, amb l'home, l'evolució penetra en la fase psicosocial: això significa que l'home té autoconsciència revelada a través del llenguatge. Aquesta fase hauria començat específicament amb els australopitecus (potser els primers a anar en posició bípeda, fa uns 3, 4 milions d'anys) i es confirma amb l'homo sapiens (aparegut entre 100.000 i 150.000 anys).

Podríem preguntar-nos com s'explica l'especificitat humana. Sobre aquest tema hi ha tres hipòtesis importants:

1.- Teoria del mico assassí: Desenvolupada per K. Lorenz. Afirma que l'home (amb el ximpanzé) és l'únic mamífer capaç d'assassinar mamífers de la pròpia espècie. La resta de mamífers tenen pautes de comportament innates que els impedeixen assassinar membres de la seva pròpia espècie (per exemple, els llops allarguen el coll i això desarma els agressors). Només els nens són capaços de desenvolupar mecanismes de supervivència per aturar una agressió (la mirada de "murri"). Per a Lorenz la capacitat humana per a la violència l'ha fet evolucionar específicament. La civilització seria una resposta evolutiva per a racionalitzar l'agressivitat.

2.- Teoria de la incompetència: (També anomenada amb més propietat, teoria de la neotènia) L'home és un animal que està relativament poc temps al ventre de la mare en comparació als altres mamífers i als simis. Això fa que quan neix està extraordinàriament poc preparat. L'infant quan neix és cec i sord. Els sentits corporals arriben a desenvolupar-se molt tard, i l'home passa un llarg període d'infància. Si la teoria de Darwin és certa, l'home evolutivament està molt mal preparat per a sobreviure. No és fort com el lleó, ni àgil com la gasela, etc. Per tant té molts predadors potencials. Si l'home ha arribat a ser l'animal superior amb més èxit evolutiu ( i l'únic que viu en tots els climes de la terra) no ho deu al fet de ser bo, sinó al de ser dolent. Precisament per estar mal preparat, l'home ha hagut d'inventar una nova dimensió en què no tingués predadors: la dimensió de la intel·ligència abstracta, de les idees...

3.- Teoria de la curiositat: (És una variant de la teoria de la neotènia, elaborada per Morris al llibre "El mono desnudo"). Afirma en resum que l'home, precisament perquè és un animal que està poc temps al claustre matern, és un animal "curiós". L'home (i el seu cosí el ximpanzé) és un animal que "no pot parar quiet". Molts mamífers dediquen molt temps a descansar, a no moure's, a fer la digestió... L'home, en canvi, és un animal constitutivament inquiet. Això el fa especialment dotat per a aspectes intel·lectuals, i predisposa al progrés.

Cap d'aquestes teories no tenen una "absoluta garantia" de cientificitat, però ajuden a pensar el tema del pas evolutiu des de l'animal a l'home.

 
És permés el plagi total i/o parcial de la pŕgina web.
Els realitzadors d'aquesta únicament demanen que feu constar d'on heu extret el material que ens copieu, gràcies.
Per qualsevol dubte o suggerčncia, contacteu amb el Webmaster