Textos, Apunts, Activitats, Notícies, Links, Fòrum.
MENÚ
Textos

 

"A mi, la cultura m'encanta"

Xavier RUBERT de VENTÓS
Catedràtic d'Estètica. Facultat d'Arquitectura. U.P.C.


La cultura és i ha estat instrumentada sense deixar, per això de ser cultura. Més difícil resulta que sobrevisqui quan pretén ser exaltada en una celebració de la qual és més l'esquer que l'autèntic objectiu. La cultura, simplement, no s'hi adapta.

No pretenc que per fer cultura calgui voler fer-ne. Ni de bon tros. Sovint fem cultura quan creiem estar fent o buscant una altra cosa: divertint-nos, venjant-nos, pintant una paret o enamorant-nos. És més: quan es desitja expressament "fer cultura", és molt probable que el que estem fent realment sigui política, urbanisme, publicitat, fons d'inversió o vagi vostè a saber. I per això trobo que és molt pertinent i a la vegada redundant la frase de l'alcalde de Barcelona Joan Clos: "l'arquitectura també és cultura". Només faltaria! Es fa cultura, és clar, fent bona literatura, ecologia, enginyeria, etnografia.. i sovint sense desitjar-ho. Com al Sol, com a Déu, a la cultura de veritat no convé invocar-la ni mirar-la gaire directament. Cultura pot ser des d'allò que dol -en Kierkegaard o en Kafka- fins allò que diverteix o emociona -de Shakespeare a Chopin. El que no acostuma a ser-ho és allò que interessa o agrada tant i tant: "m'encanta Swann, això de la cultura!", que deia Madame Verdurin.

Cultura és encara allò que transforma la realitat dura i opaca en una forma simbòlica (artística, científica, lingüística, religiosa...) fins a convertir aquesta realitat en quelcom penetrable a l'esperit humà. És doncs allò que fa comprensibles les coses, no allò que es vol o que s'adquireix ja comprès -"que si faig gaire l'amor? No, no, prefereixo comprar-lo fet"- Doncs passa el mateix amb els que pensen que es pot usar la cultura ja feta com a farcit -àlies "contingut"- del primer fòrum que se'ls posa davant.

Repeteixo: la cultura es pot comparar, i de fet es compra sovint. Però no hi ha manera d'adquirir-la "a punt per endur", "a punt per agradar" o "a punt per convocar". Llavors, en lloc de cultura podem crear parcs temàtics del multiculturalisme, efímeres mostres de sostenibilitat o concentracions parcel.làries de "famosos" ja homologats i encarregats per un dia de repetir obvietats ("la solidaritat és fonamental","la globalització és una oportunitat i un perill al mateix temps", etc.). Però amb tot plegat correm el perill d'oblidar que perquè una "peça" cultural sigui legítima, o bé ha de poder ser falsa o bé ha d'arribar a ser bella. I que per produir cultura i no un succedani cal que algú pateixi o es diverteixi, jugui o se la jugui. Altrament, la cultura és contaminació espiritual, pura i dura.

XAVIER RUBERT de VENTÓS: "FILOSOFIA D'ESTAR PER CASA", Ara Llibres Ed. Barcelona, 2004, p. 89-90.


Article per guardar o imprimir
És permés el plagi total i/o parcial de la pŕgina web.
Els realitzadors d'aquesta únicament demanen que feu constar d'on heu extret el material que ens copieu, gràcies.
Per qualsevol dubte o suggerčncia, contacteu amb el Webmestre